Chleb wieloziarnisty niski indeks glikemiczny

Składniki:

  • 1 szklanka razowej mąki żytniej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 1 szklanka otrąb owsianych lub gryczanych
  • 10 g drożdży
  • 50 ml ciepłego mleka roślinnego lub wody
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 1/2 szklanki nasion dyni
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki maku
  • 2 łyżki oliwy

Sposób wykonania:

Drożdże pokrusz do małej miseczki zalej 50 ml mlekiem lub wodą i dodaj cukier. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem na około 30 minut aby drożdże dobrze wyrosły.

Do przygotowanej wcześniej miski przesiej odpowiednią ilość mąki, dodaj wyrośnięte drożdże, wlej oliwę oraz 150 ml ciepłej wody i wszystko razem dobrze wymieszaj łopatką. Odstaw wymieszane odpowiednio ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę. Do tak przygotowanego ciasta dodaj nasiona, sól, otręby i wyrób ciasto ręką. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i miękkie.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, włóż do niej wyrobione ciasto, posyp nasionami jakie lubisz, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2-3 godziny.

Do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni wstaw keksówkę z ciastem i piecz 36-45 minut do tzw. suchego patyczka.