Składniki:
- 1 szklanka razowej mąki żytniej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 1 szklanka otrąb owsianych lub gryczanych
- 10 g drożdży
- 50 ml ciepłego mleka roślinnego lub wody
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- 1/2 szklanki nasion dyni
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki maku
- 2 łyżki oliwy
Sposób wykonania:
Drożdże pokrusz do małej miseczki zalej 50 ml mlekiem lub wodą i dodaj cukier. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem na około 30 minut aby drożdże dobrze wyrosły.
Do przygotowanej wcześniej miski przesiej odpowiednią ilość mąki, dodaj wyrośnięte drożdże, wlej oliwę oraz 150 ml ciepłej wody i wszystko razem dobrze wymieszaj łopatką. Odstaw wymieszane odpowiednio ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę. Do tak przygotowanego ciasta dodaj nasiona, sól, otręby i wyrób ciasto ręką. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i miękkie.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, włóż do niej wyrobione ciasto, posyp nasionami jakie lubisz, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2-3 godziny.
Do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni wstaw keksówkę z ciastem i piecz 36-45 minut do tzw. suchego patyczka.