Jajka w sosie chrzanowym

Składniki:

  • 10 jaj ugotowanych na twardo
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki 
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki chrzanu
  • 4 łyżki śmietany
  • cukier do smaku (ja dałem 2 łyżki)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, biały pieprz
Jajka w sosie chrzanowym

Masło roztopić na patelni, dodać mąkę i lekko ją zrumienić, dodać wodę (zimną inaczej zrobią się kluchy) i zagotować od czasu do czasu mieszając, dodać chrzan, sok z cytryny i śmietanę, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Jajka obrać, przeciąć na połówki i podawać z sosem i ziemniakami.

    Print Friendly

    8 myśli nt. „Jajka w sosie chrzanowym

    1. Twoje przepisy zaskakująco dobrze wpisują się w niszę polskich blogów kulinarnych – kiedy (prawie) wszyscy eksperymentują z kuchniami z różnych stron świata, to Twoje posty przypominają mi, że rodzimej kuchni też nie mamy się powodów wstydzić! A jajeczka pierwsza klasa, choć za chrzanem nie przepadam ;-)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>